Skip to main content

A projekt megvalósításának célja egy olyan 12 főből álló tervezőket, alkotókat összefogó közösség kialakítása, akik a népművészeti hagyományok őrzésével, a nemzeti viseletek továbbvitelével, a mai kor elvárásainak megfelelő és hordható ruhák, cipők, kiegészítők készítésével foglalkoznak magyar és szlovák oldalon egyaránt.

A projekt megvalósításával fel kívánjuk hívni a figyelmet a programterületen és vonzáskörzetében élő lakosság, oda látogatók körében ezen értékekre, be kívánjuk mutatni, hogy a mindennapok öltözékében hogyan jelenhetnek meg a hagyományok, melyek viselése által nő ezen termékek piaci kereslete, amelynek a hagyományőrzésen, a hagyományok továbbéltetésén túl piaci, gazdasági növekedés is betudható.

A projekt során egy közös szakmai program keretében a bevont művészek és alkotók először egy online konferencián, majd egy 2 napos filmforgatás keretén belül személyesen is megismerhették egymást, egymás munkáit, kínálatát, technikáit, tapasztalatait.

A filmforgatás első napján Egerben a Kepes Intézetben az alkotók egy interjú keretében mutatkoztak be, beszélhettek munkásságukról, majd a Kivetkezés című táncprodukció felvétele következett. Másnap az Erdőtelki Arborétum gyönyörű környezte adott otthont az alkotások divatbemutató formájában való megjelenítéséhez. A létrehozott és a filmben is megjelenő produkcióval (tánc és divatbemutató) a mozgalom szellemiségét kifejezve, annak további népszerűsítését, szlovák és magyar rendezvényeken a megújuló magyar és szlovák öltözködéskultúra igényes módon történő bemutatását tűztük ki célul.

A projekt sikeres megvalósítása érekében mind az online térben, mind élőben igyekszünk az érdeklődőknek bemutatni, hogy a múlt, a hagyományok, a motívumvilág hogyan jelenhetnek meg a jelenben, a mai öltözködésünkben is, ezért a projekt szellemiségét bemutató filmen kívül, látványos honlappal és Szlovákiában tartott élő divatbemutatóval és kiállítással színesítettük programunkat.