Skip to main content

A 2021. május végi egri kétnapos filmforgatáson az alkotók bemutatkoztak az elkészült munkáikkal, élőben folytatták az online térben megkezdett beszélgetéseket, rácsodálkoztak a másik munkájának rejtett csodáira, precíz kidolgozásaira. Szinte maguktól is kialakultak közöttük a jövőbeli együttműködés lehetőségei, ami a projekt nem titkolt szándéka is egyben.

A Kassa megyei Szádalmáson mindenki előtt bemutathatta a 12 fős alkotócsapat az elkészült alkotásait egy izgalmas 3 dimenziós kiállítás keretén belül majd azt követően folytathatták az Egerben megkezdett tapasztalatcserét. A fesztivál csúcselőadása az egyórás produkció volt, amelynek nyitó számában láthattuk „A kivetkezés” című táncprodukciót. Ez egy erkölcsi átalakulás, amely időben elnyújtott társadalmi folyamatot mutat be, amikor az asszonyok elhagyják a régi viseletet és átöltöznek az adott kornak megfelelő divatos ruhába.

A divatbemutatón láthattunk selyemnemezbe álmodott, valamint leheletfinom hímzett ruhákat, megjelentek a kékfestő motívumai, a technikája is megújulva, s ezzel váltak a kékfestő ruhák ma is viselhető darabokká. Valamint szlovák népi hímzésmotívumok szolgáltak inspirációul egy szitanyomással készült sportos kollekcióhoz. A kiegészítőket illetően megcsodálhattunk mívesen megmunkált férfi bőrcipőket egy negyedik generációs cipészmester műhelyéből, bőrműves hagyományokra épülő modern vonalvezetésű női és férfi táskakollekciót, minimalista tervezésű üvegékszereket, a sujtás technikájával készült szetteket és két alkotótól az értéknövelt újrahasznosítás szellemében készült alkotások mutatkoztak be. Egyikük trendi táskáihoz a papírt használta alapanyagul, másikuk ékszereiben a textil és más anyagok kaptak még egy esélyt az újjászületésre. A kiegészítők legkülönlegesebbike a 7 illatból álló kézműves parfümkollekció volt – szülőföldünk, a Kárpát-medence virágainak lepárlásával született illóólajok üvegcsékbe zárt, viselhető esszenciája.

„Célunk, hogy a trendiség szellemiségét népszerűsítsük ezeknek a hagyományokat modern módon ötvöző, a mindennapokban vagy akár ünnepnapokon viselhető termékeknek a bemutatásával. Reméljük, hogy piaci keresletet is tudunk generálni, így a hagyományon túl gazdasági növekedést is elérhetünk” – fogalmazott File Sándor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Főtitkára.